We zijn allemaal op een bepaalde manier bang voor afwijzing. Niet alleen omdat die pijn doet, maar ook omdat we (misschien te veel) waarde hechten aan de mening van anderen. Wanneer je hiervan af wilt, lees dan de tips om je angst voor afwijzing los te laten die hieronder staan.

 1. Realiseer je dat je niet minder waard bent wanneer anderen jouw waarde niet zien

  Je bepaalt je zelfwaardering op basis van de gedachten die je hebt. Alleen jij bepaalt of je je emoties door anderen laat bepalen. Niet iedereen zal je aardig vinden er zullen zelfs mensen zijn die je omlaag willen halen, of dat nou uit jaloezie of boosheid is. Dus recht je rug en onthoud dat zolang je je eigen waarde herkent, niemand een schaduw over je kan werpen.

 1. Voorkom negatieve verhalen in je hoofd over hoe een toekomstige gebeurtenis zich af zal spelen

  Hoe vaak komt het niet voor dat je scenario’s in je hoofd afspeelt voordat ze ook maar geberuen. En vaker dan niet nemen ze dan in je hoofd een negatieve wending zodat je gespannen, hopeloos en zonder grip op de situatie achterblijft. Het kan lastig lijken je los te maken van deze negatieve stemmen die je voor mogelijk gevaar willen beschermen. Probeer jezelf in het heden te ankeren want vaak hebben negatieve gedachten te maken met vervelende ervaringen in het verleden die nu niet meer relevant zijn.

 1. Begrijp dat afwijzing er is omdat er een nog betere mogelijkheid op je wacht

  Misschien herinner je nog wel een keer dat iets niet doorging dat je heel graag wilde en dat je daar heel verdrietig om was maar dat het leven uiteindelijk met een nog betere oplossing kwam. Zo wilde ik altijd graag stewardess worden maar ik werd afgewezen. Kort daarna ben ik in een skigebied gaan werken, iets dat veel beter bij me paste.  Geef nooit toe aan afwijzing, die kan nooit winnen zo lang je vol passie doorgaat.

 1. Laat je angst voor afwijzing los door jezelf beter te leren kennen

  Wanneer we geraakt worden door de afwijzing van anderen komt dat vaak doordat we onszelf niet goed kennen. Wanneer je meer zelfkennis en begrip ontwikkelt, ga je inzien dat anderen alleen dat afwijzen wat ze zelf niet kunnen begrijpen. Afwijzing is dus niet jouw probleem maar hun probleem.

 1. Stop met het zoeken van goedkeuring bij anderen.

  Haast iedereen zoekt wel eens goedkeuring bij anderen. We kunnen makkelijk een einde aan maken aan onze angst voor afwijzing door meer waarde te hechten aan onze eigen ideeën en mening dan aan die van anderen. Niemand weet beter hoe je het best je leven kunt leven dan jijzelf.

 1. Wanneer je te maken krijgt met afwijzing, doe daarna dan meteen iets positiefs

  Zo geeft je je zelfwaardering meteen een oppepper. Breng tijd door met mensen die van je houden, ga de natuur in, doe gewoon iets zodat je gedachten een positieve ervaring hebben. Op deze manier zul je minder van slag zijn als angst voor afwijzing op je pad komt.

 1. Stop met denken aan het slechtste scenario

  Onze geest is er dol op om oplossingen aan te dragen voor alle problemen, zelfs als ze er nog niet zijn. Je kunt controle over je gedachten krijgen door in het hier en nu te leven en meer positieve ervaringen aan te trekken door ze eerst in je hoofd te visualiseren. Waar je het meest aan denkt zal uiteindelijk uitkomen dus vervang de negatieve verhalen in je hoofd door positieve.

 1. Realiseer je dat sommige mensen of gebeurtenissen niet bedoeld zijn om deel uit te maken van jouw leven

  Niet iedereen past bij jou. Het meisje waar je verliefd op bent is misschien gewoonweg niet de ware voor je. Het leven geeft je niet altijd wat je wilt maar dat wat je nodg hebt.

 1. Hou meer van jezelf

  Wanneer je angst voor afwijzing hebt, heb je er vaak behoefte aan bevestigd geaccepteerd te worden. Als je je niet zeker van jezelf voelt, ga je het bij anderen zoeken. Het lijkt misschien lasting maar het komt er altijd weer op neer dat je jezelf onvoorwaardelijk liefhebt. Als je voor jezelf precies goed bent zoals je nu bent, zul je voor je het weet de ander niet meer nodig hebben voor je zelfbevestiging.

 1. Ga bedenken wat je WEL wilt in plaats van dat wat je NIET wilt

  In plaats van je te focussen op alles dat fout zou kunnen gaan, focus je op wat goed kan gaan. Je geest gelooft wat je het vertelt dus start met geloven dat de goede dingen komen. Hoe meer je je aandacht vestigt op afwijzing, hoe meer je die in je leven uitnodigt. Dus start vanaf nu met je focussen op overvloed, liefde, compassie, verbinding en al het andere dat je verlangt. Zo nodig je ze uit in je leven!

Hoe laat jij angst voor afwijzing los? Deel het in het commentaarveld hieronder en maak er iemand blij mee!

Inspiratiebron: powerofpositivity

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.