We komen allemaal in ons leven mensen tegen die ons teleurstellen of bedriegen. Als gevolg van deze negatieve ervaringen bouwen we vaak een mentale beschermmuur. Zo houden we mensen buiten en voorkomen we dat we deze pijn opnieuw ervaren. Op sommige vlakken werkt het je terugtrekken van bepaalde mensen en het optrekken van je mentale verdediging. Het houdt nare mensen buiten en beschermt je tegen hun boosaardige intenties. Maar er kleven ook nadelen aan…

De nadelen van je beschermmuur

Deze manier van leven houdt mensen van ons weg die het niet goed met ons voor hebben (en dat zijn er relatief gezien maar weinig!), maar we isoleren ons ook van de oprecht goede mensen om ons heen. Wanneer we ons op grote schaal van de wereld isoleren, missen we heel veel plezier en geluk dat de juiste mensen in ons leven kunnen brengen.

Het probleem is vaak dat we meestal leven terwijl de beschermmuur standaard omhoog staat en we  slechts af en toe onze verdediging laten zakken en mensen binnen laten.

Durf jij je beschermmuur te laten zakken?

Een van de meest krachtige manieren om je relaties te verrijken, is om deze strategie om te draaien en te leren leven terwijl je beschermmuur standaard naar beneden is. En deze alleen van tijd tot tijd neer te zetten om de negatieve mensen buiten te sluiten als je die treft.

Hieronder staan 3 manieren om te oefenen met het naar beneden halen van je mentale beschermmuur en je te verbinden met de mensen om je heen.

1. Uitschakelen om aan te schakelen.

Een van de manieren om onze beschermmuur neer te zetten en het contact met anderen te vermeiden is het gebruik van ons mobieltje. Kijk maar eens om je heen.  In de trein, bij sociale gebeurtenissen en zelfs bij samenzijn in de familie. Mensen verdiepen zich zo in hun mobieltje dat ze zich niet eens realiseren dat ze de verbinding met de mensen om zich heen verliezen. Een van de beste manieren om je relaties uit te breiden en te verdiepen is door je mobiel uit te schakelen. Zodat je je opnieuw aan kunt schakelen maar dan aan de mensen om je heen. Neem het besluit dat je je telefoon gebruikt om Facebook en internet te checken als je alleen bent. Als je met je familie, vrienden of onder de mensen bent, stop je telefoon dan weg. Leg de focus op het contact leggen met de echte mensen om je heen.

2. Maak oogcontact en (glim)lach.

Vaak hollen we met ons hoofd naar benden door het leven terwijl we onze aandacht richten op de volgende 20 dingen die op onze “to do” lijst staan. We zijn zo druk en gefocussed dat we zelden de tijd nemen om even te stoppen en oogcontact te maken. De eenvoudige handeling van het maken van oogcontact en te glimlachen kan  deuren openen en je leven voorgoed veranderen.

3. Wees jezelf

Wanneer we met de mensen om ons heen praten, kan het verleidelijk zijn een façade neer te zetten. Zodat het lijkt of in ons leven altijd alles rozengeur en maneschijn is. Als iemand je vraagt: “Hoe gaat het met je?”, geven we vaak automatisch een snel een oppervlakkig antwoord. “Het is druk op het werk en met de kinderen gaat het goed”.  Het is verbazingwekkend wat er gebeurt als je deze verleiding weerstaat en echt nadenkt over het antwoord dat je geeft. Je hoeft niet alle details van je problemen  te onthullen aan iedereen die je tegenkomt.  Maar je beschermmuur laat zakken en de uitdagingen van het leven delen met de mensen om wie je geeft, kan een prachtmanier zijn om je relaties te verdiepen.

Dus ik moedig je aan je mentale beschermmuur te laten zakken en te leven zonder je barrière. Wen je aan je mobieltje weg te stoppen. Lach oprecht naar de mensen die je ontmoet en spreek authentiek vanuit je hart te spreken. Dan zul je positieve relaties krijgen die je leven zullen verrijken.

Wanneer jij een tip hebt die iemand kan helpen zich te vervinden met de mensen om zich heen, is het super als je hem hieronder deelt!

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.