De communicatie tussen man en vrouw kan lastig zijn. Heb je je wel eens afgevraagd waarom vrouwen veel tijd besteden aan het praten over relaties terwijl het lijkt of mannen er nauwelijks een gedachte aan besteden? Hier geef ik je hier tips die kunnen helpen!

Vrouwen zijn gericht op relaties

Vaak worden vrouwen beschouwd als de  zorgdrager van de relatie. Dit gebeurt op een natuulijke manier omdat vrouwen hun zelfwaardering vaak afmeten aan hun persoonlijke relaties terwijl mannen dit vaak afmeten aan hun carrière of hun vaardigheid om een klus te klaren. Vrouwen vinden het belangrijk een goede partner, moeder, vriendin of dochter te zijn. Mannen zijn er trots op wanneer ze op hun werk een klus geklaard hebben of een moeilijk project afgerond hebben. Over het algemeen zijn mannen meer gericht op projecten terwijl vrouwen meer gericht zijn op relaties.

Waar ligt de focus

Omdat vrouwen vaak meer relatie georiënteerd zijn, vinden ze het fijn om over hun relaties te praten. Ze voelen zich daar goed bij. Dit geldt niet altijd voor mannen. Het is daarmee niet zo dat mannen niet om hun relaties geven, het heeft gewoon niet altijd hun primaire focus. Mannen kunnen heel goed hun focus leggen op een project en daarbij niet aan iets anders denken. Zo kunnen ze in de ochtend naar hun werk gaan en pas s´avonds bij thuiskomst weer aan hun persoonlijke relaties denken. Voor vrouwen ligt dit anders. Zij gaan naar hun werk en denken gedurende de dag meerdere keren aan hun relaties.

Praten, praten en denken

Terwijl vrouwen het vaak fijn vinden over hun relaties te praten, zouden veel mannen er de voorkeur aan geven dit niet te doen. Dit heeft er niet mee te maken hoe ze hun partner of relatie waarderen maar gaan meer uit van de gedachte: als het niet kapot is hoef je het ook niet te repareren. Dus als hij gelukkig is met zijn partner en de relatie, ziet hij geen reden om erover te praten.

Als we begrijpen dat mannen en vrouwen anders denken over relaties, helpt dit te begrijpen waarom mannen minder gericht zijn op de relatie dan vrouwen. Dit verschil is niet persoonlijk, het is gewoon een van de verschillen tussen mannen en vrouwen.

De volgende tips voor de communicatie tussen man en vrouw kunnen helpen makkelijker met deze verschillen om te gaan.

3 tips voor mannen

1. Wanneer  zij over jullie relatie wil praten, geef haar dan de ruimte om te vertellen wat ze wil, ze voelt zich er goed bij.

2. Als ze zegt “We moeten praten”, ga er dan niet vanuit dat er een probleem is. Laat haar praten, onderbreek haar niet tot ze uitgesproken is en luister met aandacht.

3. Realiseer je dat vrouwen eerst om de kern van het verhaal heen kunnen praten voordat ze bij het juiste punt uitkomen. Dit is gewoon een verschil tussen mannen en vrouwen. Geef haar alle ruimte bij de kern te komen.

3 tips voor vrouwen

1. Wees niet beledigd als hij niet staat te springen over jullie relatie te praten. Mannen stellen het praten over hun relatie gelijk aan het moeten repareren van de relatie en als hij het gevoel heeft dat de relatie niet kapot is, hoeft er niks gerepareerd te worden en hoeft er dus ook niet over gepraat te worden.

2. Wanneer je een probleem met hem hebt, probeer dan eerst met je vriendinnen te praten. Dit helpt je stoom af te blazen voordat je er met hem over praat. Mannen willen vaak graag direct weten waar het over gaat en daarna eventueel pas de details horen.

3. Wanneer je met hem wilt praten omdat je graag wilt dat hij zijn gedrag verandert, gebruik dan zo min mogelijk woorden. Dit helpt hem je verzoek beter te horen. Probeer: “Ik vind het fijn als….” of: “Ik vind het niet fijn als..” Geef hem de reden alleen als hij hierom vraagt.

Als we deze verschillen tussen mannen en vrouwen begrijpen, kunnen we kleine veranderingen in ons gedrag maken die de communicatie ondersteunen in plaats van elkaar per ongeluk te kwetsen. Met kennis over de verschillen tussen man en vrouw en duidelijke communicatie kunnen we de gelukkige en gezonde relatie hebben die we wensen!

Heb jij een comunicatie tip die werkt al een tierelier?  Zet hem in he commentaarveld hieronder!

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik hiervoor op één van de social media knoppen.