“Soms is het beter aardig te zijn dan gelijk te hebben.

We hebben geen briljante geest nodig die spreekt maar een geduldig hart dat luistert.”

Dit zijn (vrij) vertaalde quotes die ik ergens las. En bij de trainingen die ik gevolgd heb zeggen ze het altijd zo: “Do you want to live in the house of right or in the house of love?” Wil je je gelijk of geluk? Een uitspraak die regelmatig door mijn hoofd gaat, dus dacht ik laat ik eens een blog aan het “house of love” wagen.

Ongevraagd onze mening geven

Hoe vaak geven we niet onze mening zonder dat de ander hierom vraagt? Luisteren we niet naar wat de ander zegt maar zijn we in alvast gedachten of hardop bezig onze eigen mening te uiten? En daarbij willen we natuurlijk ook graag gelijk hebben. Want ons beeld van de werkelijkheid is natuurlijk het juiste.

Gelijk of geluk?

Het verlangen gelijk te hebben is misschien wel een overlevingsmechanisme dat mensen gebruiken om met onzekerheid om te kunnen gaan. Het geloof dat er maar één waarheid is, klopt nou eenmaal niet. Ook al  zou het misschien wel lekker eenvoudig zijn. Dus ons doel om de waarheid te vinden en volgens deze waarheid te leven kunnen we meteen laten varen. Als we denken dat “onze” waarheid de waarheid is, brengt dit vaak veel ellende en verdriet met zich mee. Als we meer blijdschap en geluk in ons leven willen, is het een goed idee om ons verlangen om gelijk te hebben (in ieder geval een beetje meer) te laten varen.

Angst voor het verlies van de relatie

De wens om gelijk te hebben gaat vaak samen met het risico van het verliezen van de relatie omdat de vraag wie gelijk heeft vaak speelt wanneer er een conflict is. Gelijk hebben is een deel van onze identiteit en veel mensen denken dat ze die verliezen als ze hun gelijk opgeven. Mensen die geloven dat ze OK zijn, vertrouwen erop dat wat ze geloven goed voor ze is en hoeven hun gelijk niet aan anderen te bewijzen.

Wat de ander vaak wel nodig heeft, is dat je simpelweg luistert en hem of haar waardeert.

De volgende keer dat je heel sterk het gevoel hebt dat je de ander wilt overtuigen van jouw mening, neem dan een kleine pauze. Vraag jezelf hierin af wat je belangrijker vindt. Dat je gelijk hebt of de kwaliteit van de relatie. Kortom: gelijk of geluk?

Altijd maar ja en amen?

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je vanaf nu maar overal “ja en amen” op zegt. Het gaat erom dat je kunt gaan kiezen tussen gelijk of geluk. Daarmee kun je het niet met elkaar eens zijn zonder onenigheid te krijgen.

Zonder in discussie te gaan over wie gelijk heeft en wie niet. En daarbij ondertussen niet naar de ander te luisteren. Omdat je, terwijl de ander zijn mening geeft, nou eenmaal in je hoofd je gedachten op een rijtje aan het zetten bent zodat je weet wat je wilt gaan zeggen. Je kunt er ook voor kiezen je gedachten te laten voor wat zijn en oprecht naar de ander te luisteren. Probeer het en kijk wat het je brengt.

Oefenen

Je kunt als ondersteuning thuis, op je werk of op andere plekken waar dat handig is een briefje ophangen met een tekst zoals: wie als eerste de ander gelijk geeft, wint!

Wanneer je boos op iemand bent, probeer dan de kant van de ander te zien. Als je de ander zou zijn, wat zou jij dan ervaren of voelen. Hoe kan hij of zij dat wat je gezegd of gedaan hebt geinterpreteerd hebben? Wat maakt dat de ander zo reageert?

Je kunt je ook afvragen: “Wat doen gevoelens van boosheid, wraak, verbittering, wanhoop of ellende met me?” Als je ze laat gaan, voel je je stukken beter en heb je minder stress.

Met dank aan inspiratiebron thejoyproject.

Heb jij een tip waarmee je iemand anders kunt helpen van gelijk naar geluk die je wilt delen? Doe het dan hieronder en maak iemand er blij mee! Of trots…

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.

 

You can either practice being right or practice being kind