Heb jij ook wel eens een periode waarin je negatief over jezelf denkt? Waarin niks je lukt en je het allemaal niet meer ziet zitten? Ik in ieder geval wel. Het lijkt dan wel of de hele wereld chagerijnig is. Terwijl iedereen me toelacht als de wereld weer zonnig voor me is. Of dat nou wildvreemden op straat zijn die ineens allemaal vriendelijk gedag gaan zeggen of de caissière die grapjes gaat maken. Wanneer je een tijdje negatief over jezelf denkt, zet je vaak een negatieve spiraal in werking. Allereerst zul je ervaren dat je het moeilijker vindt om dingen te bereiken. Maar ook heeft je uitstraling een negatieve uitwerking op je omgeving.  Andere mensen zullen je dan vaak, bewust of onbewust, heimelijk of openlijk, ook naar beneden halen. Wat heb je in zulke tijden nodig: kan niet bestaat niet!

Iedereen kan wel zeggen dat je leuk, knap en intelligent bent

Natuurlijk zullen er vrienden en familieleden zijn die van je houden en voor je opkomen. Ze zullen je misschien zeggen jezelf niet naar beneden te halen. Vertellen hoe intelligent je bent, hoe mooi en hoe trots ze op je zijn.

Maar wanneer je hen niet gelooft, hebben hun aanmoediging en complimenten weinig invloed op je psyche. De constante ontkenning van je eigen capaciteiten heeft onvermijdelijk een negatief effect op zelfs degenen die het meest van je houden.

Het leven is veel minder leuk, gelukkig of gemakkelijk wanneer je jezelf naar beneden haalt. Alles wordt dat een strijd en kost je moeite. Je kunt dan ook situaties gaan vermijden. Wanneer je je zin start met: “Dit kan ik niet. Of: “Daar ben ik niet goed in”, zet je een enorme hindernis tussen jezelf en hetgeen je zou willen doen of bereiken.

Kan niet bestaat niet en de wereld ligt voor je open

Je kent vast wel de uitdrukking: “Kan niet bestaat niet“. Ik denk dat deze zin effectief kan zijn om je eraan te herinneren jezelf niet naar beneden te halen. Wanneer je jezelf betrapt op het uiten van een zin die begint met: “Dat kan ik niet”, kun je je zelf eraan herinneren dat deze woorden voor jou niet bestaan.

Op deze manier forceer je jezelf om je gedachten te veranderen naar iets beters. Bijvoorbeeld: “Ik wil dit niet”. Of: “Ik denk niet dat ik dit kan”. Dit zijn zinnen die je meer ruimte geven en die je kunnen helpen op een meer positieve manier te gaan denken. “Ik kan niet” is definitief. “Ik denk niet dat ik het kan” geeft je de de ruimte van gedachten te veranderen en een manier te vinden te voelen dat je kunt doen wat je wilt. Of hoe de trainer waar ik regelmatig cursussen volg het simpel weg omdraait van `ik kan het niet… ` naar `Hoe kan ik wel….`. Hoe kan ik zet mij meteen in een positieve energie, het opent mijn hart, zet me in mijn kracht en opent mijn gedachten naar het vinden van mogelijkheden. Kortom; kan niet bestaat niet!

Wegen vol mogelijkheden

Als je eenmaal gaat denken aan manieren waarop je kunt veranderen, zijn er veel dingen die je erbij kunnen ondersteunen. In plaats van jezelf naar beneden te halen, zul je vele wegen ontdekken vol mogelijkheden die voor je open liggen. Je zult snel ontdekken dat je op de meeste gebieden van je leven waarop je denkt dat je iets kunt, je dit ook daadwerkelijk kunt. En wanneer je denkt dat je iets niet kunt, kun je het ook niet. Zoals Henry Ford al zei:  “Whether you believe you can  or you can’t, you are right.” Hoe je over jezelf denkt, bepaalt voor een groot deel de uitkomst van je ervaring.

Vertrouwen in jezelf is heel erg belangrijk. Het is de sleutel naar succes of mislukking. Je gelukkig of ongelukkig voelen. Beperkt of vrij om te voelen wat het leven je te bieden heeft.

Hypnose is een goede manier om aan je vertrouwen te werken. Het helpt je naar binnen te gaan. Naar je onderbewuste waarin de je diepgewortelde overtuigingen en verwachtingen liggen. Hypnose helpt je los te laten wat niet meer bij je past waardoor je nieuwe wegen in kunt slaan.

Heb jij een tip die iemand kan helpen de negatieve spiraal om te draaien naar een positieve? Super als je hem deelt in het van hieronder!

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.