De kunst van het ontvangen van een geschenk (denk hiebij ook aan complimenten!) is voor veel mensen nog niet zo makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld geneigd zijn meteen iets terug te doen. Misschien zeg je voor je het weet: “Dat had je nou niet moeten doen.” Of: “Ach het stelt niks voor”. Van die zinnen is denk ik nog nooit iemand blij geworden. Zowel de gever als de ontvanger niet. Voor mij slaan ze in ieder geval alle positieve energie achter het geven meteen dood.

Plezier hebben in het ontvangen kan lastig zijn. Als je je er er ongemakkelijk bij voelt of het gevoel hebt dat je het niet verdient, is het allereerst een indicatie hoe comfortabel je je met jezelf voelt. Goed kunnen ontvangen is een geschenk op zich. Of je goed kunt ontvangen of niet, zegt meer over de relatie met jezelf dan die met de gever. Iemand anders kan je nooit geven wat je jezelf niet kunt geven. Dus als je zelf vindt dat je iets niet waard bent, kan een ander je het ook niet geven. Als je zelf het gevoel hebt dat je een compliment of mooi geschenk verdient, zul je geen moeite hebben het in ontvangst te nemen.

Maar hoe doe je dat dan, goed ontvangen?

Maak oogcontact met de gever je een geschenk ontvangt. Toon dat je oprecht verrast en blij bent en bedank de gever vanuit je hart bedankt. Dat is voor beiden een fijne ervaring. Op het moment dat je een geschenk vol verrukking in ontvangst hebt genomen, ontvangt de gever wat hij misschien onbewust verwacht te ontvangen.

De kunst is het dan niet meteen iets terug te doen. Wacht ermee tot het moment helemaal goed is. Zodat je de ander iets op een creatieve manier kunt geven en het voor de ander een verrassing is.

Vind je het lastig een geschenk in de vorm van een compliment of ander cadeau te ontvangen? Ga er dan mee oefenen! Geef jezelf vaker complimenten of koop af en toe iets leuks dat je graag wilt hebben. Geniet er helemaal van. Je kunt je zelfwaardering ermee vergroten en dan ga je vanzelf plezier krijgen in het ontvangen.

Heb jij een tip voor het ontvangen van een geschenk? Ik zou het heel leuk vinden als je hem hieronder deelt!

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.