We hebben allemaal wel eens een meningsverschil met iemand (toch?!). Hierbij wat tips voor het oplossen van een conflict zodat de zon weer snel schijnt in de relatie.

1. Bepaal wat je lange termijn doel van de relatie is

Vraag jezelf af welke rol deze persoon in je verdere leven zal spelen. De moeder van je kinderen gaat niet zo maar weg dus denk verder dan volgende week. Je chef zal misschien niet altijd je chef zijn maar kan je wel een slechte referentie geven die je jaren lang kan schaden.

2.  Neem je eigen rol serieus

Schraap zo veel mogelijk objectiviteit bij elkaar als je kunt en kijk wat jouw rol is in het conflict. Geef het toe als je een fout hebt gemaakt en maak je excuses. Doe dit oprecht en met de goede intentie, intonatie en woorden.

 3. Neem de tijd voor het oplossen van een conflict zodat je bij de kern kunt komen

Als er een serieuze wond is, plak je er alleen maar een pleister op als je het in een half uur wilt oplossen. Face to face is de beste manier voor het oplossen van een conflict. Als de afstand daarvoor echt te groot is, is een telefoongesprek of Skype ook een optie. Concentreer je op het gesprek en laat de rest vallen. Dus kijk niet naar je emails of appjes die binnenkomen, neem je mobiel niet op en laat anderen je niet storen.

4. Bereid je voor op het gesprek met de ander

Schrijf op wat je wilt zeggen. Zeg het op zo’n manier dat het voor de ander prettig is en deze niet meteen kwaad en met stoom uit de oren wegholt. Vaak ligt de focus bij een meningsverschil op de ander zeggen wat je te zeggen hebt. Doe dat niet.  Vertel de ander hoe je het wel zou willen. Zeg bijvoorbeeld niettegen je ex dat hij de kinderen maar zonder een woord te zeggen voor de deur afgooit. Maar dat je het prettig zou vinden dat jullie elkaar gedag zeggen als hij de kinderen afzet.

5. Neem je relatie serieus en haal er het maximale uit

Het eerste dat je deed was naar het grotere plaatje kijken (het bepalen van het lange termijn doel in stap 1). Bepaal nu de stappen die nodig zijn om daar te komen. Hoe weet je wanneer je daar bent? Wat zeggen jullie dan tegen elkaar? Wat doen jullie dan en hoe voelt het? Vaak nemen we genoegen met “we gaan gewoon met elkaar om”. De ander kan echter een heel ander beeld hebben van hoe hij zou willen dat jullie met elkaar omgaan. De details over hoe we met elkaar omgaan raken vaak zoek in het akkoord gaan met “we gaan gewoon met elkaar om”. Als de een daar een ander beeld bij heeft dan de ander, ben je weer terug bij af. Details zijn de kern van een succesvolle oplossing.

6. Begin met het moeilijkste, zie stap 1 tot 5

Heb jij een tip voor het oplossen van een conflict die helemaal werkt voor je? Deel hem hieronder en help iemand (weer) te genieten van een zonige relatie.

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.