Kun je te aardig zijn? Kan het zelfs zijn dat het je relaties schaadt als je te aardig bent? Heb je het volgende wel eens gezegd of heeft iemand het misschien wel eens tegen jou gezegd: “Ik ben er klaar mee, ik doe nooit meer iets voor iemand.” Of: “Ik ben het zat om altijd de beslissingen te moeten nemen. Jij zegt toch niet wat je wilt. Het enige dat je zegt is kies jij maar.” Of: “Ik krijg geen respect, we doen altijd alles wat jij wilt.”

Uit onverwachte hoek

Spanningen kunnen in relaties soms uit een onverwachte hoek komen. De dingen waarvan je denkt dat ze je relatie met iemand bevorderen kunnen juist in de weg zitten. Soms hebben mensen die te aardig zijn het gevoel dat ze als het ware in de relatie verdwijnen. Uiteindelijk kunnen ze het gevoel hebben dat ze uit de relatie moeten stappen om hun eigen identiteit terug te vinden.

Te aardig zijn? Herken het!

Je kunt voorkomen dat je door de relatie wordt opgezogen door te herkennen wanneer je te aardig bent. Door ervoor te kiezen jezelf te zijn. Je kunt te aardig zijn als je consequent dingen voor de ander doet die hij zelf kan en zou moeten doen. Wanneer je de ander redt voor de consequenties van haar daden. Als je iedere keer weer jouw wensen en verlangens opoffert en die van de ander voor laat gaan. Of als je voor de ander op je tenen loopt om conflicten te voorkomen.

Onvermoeibaar de ander tot vriend willen houden

Mensen die heel erg conflicten willen vermeiden en overbezorgd zijn de ander tot vriend te houden, geven vaak zichzelf op in de relatie. Ze zijn bang hun mening te uiten omdat ze bang zijn dat de ander van slag raakt. Beginnen nooit over moeilijke onderwerpen die tot een conflict zouden kunnen leiden of de stemming zouden kunnen bederven. Branden op in relaties. Want ze zijn steeds de ander aan het pleasen in de hoop dat iemand het terug doet. Vaak worden ze teleurgesteld doordat ze niet aangeven wat ze willen en kunnen doen en hoe ze behandeld willen worden.

En dan word je hatelijk

In het begin kan iemand het heerlijk vinden als iemand hem constant geeft wat hij wil en nodig heeft. Na een tijdje kan iemand gefrustreerd worden omdat hij nooit een mening van de ander krijgt. En uiteindelijk volgt verwarring als de pleasende partner wrok gaat uiten. Als deze helemaal opgebrand is, verandert het gedrag vaak drastisch van vriendelijk naar hatelijk. En niks meer voor iemand willen doen.

Natuurlijk is het belangrijk dat we in contact met anderen zorgzaam, genereus en aardig zijn. Maar wanneer aardig zijn betekent dat er geen gezonde open communicatie is, je eigen verlangens constant opzij gezet worden voor de ander en je de hele tijd de verantwoording voor het gedrag van de ander op je neemt, ben je doorgeschoten naar te aardig zijn. Als je te aardig bent, bouw je wrok op in jezelf en frustratie bij de ander. Op lange termijn schaadt het het contact met de ander.

Het draait om respect

Zolang je ruggengraat toont en je evenveel respect voor jezelf als voor de ander hebt, kun je nooit te aardig zijn. Wees aardig maar herken je grenzen en zet ze neer. Wees eerlijk naar de ander, communiceer open, respecteer zowel je eigen verlangens als die van de ander, sta de ander toe de gevolgen van zijn gedrag te ervaren en lever beiden een waardevolle bijdrage aan de relatie.

Heb jij ervaring met het stoppen  met te aardig zijn en heb je een tip hoe je dat deed die je wilt delen? Doe het dan hieronder en maak iemand er blij mee! Of trots…

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.