Stel een vriend vraagt je iets te doen dat je niet wilt en je bent er niet zo goed in NEE te zeggen. De eerste keer dat je dan alles in jezelf overwint en je dan toch het woordje NEE je keel uitkrijgt, sta je doodsangsten uit, ben je bang dat de ander je niet meer aardig vindt en de vriendschap in de wilgen hangt. Het goede nieuws is dat oefening kunst baart. In het begin is het moeilijk, maar hoe vaker je oefent, des te makkelijker het wordt. Als je eenmaal wat meer ervaring hebt, voel je je er al beter bij en als snel glijdt het woord soepel en vol gratie je mond uit. Bovendien geeft het waanzinnig veel kracht wanneer je je realiseert dat je de juiste beslissing genomen hebt. Om het je wat gemakkelijker te maken NEE te zeggen, volgen hieronder tips nee zeggen in stappen!

Tips nee zeggen

Vertraag voor je antwoord geeft

Ik daag je uit te vertragen en heel goed na te denken voordat je JA tegen iets zegt. Haal eerst een keer heel diep adem voordat je antwoord geeft op een verzoek.

Wanneer je een verzoek krijgt, kun je zeggen: “ik kom erop terug”. Zodat je goed over de situatie na kunt denken voordat je jezelf vastlegt.

Een afspraak met jezelf

Je hoeft niet eerst een andere afspraak te hebben om NEE te kunnen zeggen. Als je van plan was lekker een boekje te lezen is deze afspraak met jezelf net zo belangrijk als die met iemand anders. Onthoud: als je JA tegen iets zegt, zeg je NEE tegen iets anders omdat je nou eenmaal niet 2 dingen op hetzelfde moment kunt doen.

Glimlach

Zeg NEE en glimlach. Zo zeg je het gemakkelijk en vriendelijk. En als je nee wilt zeggen tegen een vasthoudend iemand, is de uitdaging des te groter!

En mocht je toch je vrienden kwijtraken, dan ben je hun kwijt en niet jezelf. Dat is een groot verschil. En ik weet zeker dat je dan nieuwe vrienden aan gaat trekken die veel beter bij je passen, om wie je bent en niet om wat je voor ze doet!

Blijf oefenen en je zult merken dat je er steeds meer lol in krijgt en je steeds beter gaat voelen!

Ik hoop dat deze tips nee zeggen waardevol voor je zijn. Heb jij een leuke tip die anderen kan helpen? Maak ze blij en deel hem hieronder.


PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen.