Hoe sleep je je naar de bedrijfsarts - als je een burn-out hebt?

Hoe sleep je je naar de bedrijfsarts - als je een burn-out hebt?

'Zal ik maar gewoon zeggen dat ik koffie ga drinken?
Marrie heeft morgen een afspraak bij de bedrijfsarts.

Ze ligt er wakker van.

Haar nachtrust wankelt bij spannende dingen; Marrie heeft een burn-out.

We kijken samen naar zijn foto. Die heeft ze opgevist in Google. Hij ziet eruit als een bedrijfsarts. Niet gezellig.

'Voor wie zou je dat doen?', vraag ik in al mijn subtiliteit.
'Ze vinden vast dat het al te lang heeft geduurd.'
'Voor de ander dus.'
'Ik moet gewoon niet zeuren.'

Marrie staat altijd klaar voor haar collega's. Ze loopt steevast een stapje harder. Dan kan de ander even zitten. 'Wat maakt het uit'.  Zelf komt ze op de 2e, 3e of 4e plek. Sterk zijn. Niet piepen.

We doen er een hypnose sessie op.

'Ik moet een hap nemen.'
'Waarvan?'
'Bloedworst.'

Marrie is 13, ze heeft kookles. Van de directrice. Ze gruwelt van bloedworst. De geur vertelt haar al genoeg. De blik in de ogen van de directrice doet haar ook gruwelen. Daarom neemt ze toch een hap. Tegen haar wil.

De directrice reageert met: 'Goed zo, was dat nou alles? Moest je daar nou zo om piepen?'

We werken de bloedworst én de directrice uit haar systeem. Zodat ze weer zichzelf kan worden. Het gevoel dat al jaren vastzat in haar buik komt los. De scheldwoorden daarna ook.  

Daarna oefenen we met zelfhypnose nog het gesprek bij de bedrijfsarts. Zodat ze kan zeggen wat ze écht wil.

Met '........ want jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven' sluit ik de sessie af.

Dat zei mijn hypnotherapeut altijd. Reactie plaatsen

Amélie is 23. Ze heeft een hoop vrienden en vriendinnen. Iedere zaterdag heeft iemand wel een gezellig idee. Of ze zin heeft in het dansfeest. Wil kaasfonduen. Meegaat met de strandwandeling bij volle maan. Maar Amélie ligt het liefst op zaterdagavond onder haar dekbed op de bank. Lekker warm en knus. Samen met haar poes Joep kijkt ze de herhalingen van Expeditie Robinson. Amélie is graag alleen. Ze houdt van stilte en rust. Toch voelt ze zich er niet helemaal goed bij. Alsof ze geen keuze heeft dat ze zich in het weekend terugtrekt en haar sociale leven plat ligt.


Amélie ligt onder het dekbed in mijn praktijk. Als ze in hypnose is, gaan we samen terug in de tijd….


‘Het is net of niemand het mag zien. Ik schaam me’

‘Je schaamt je voor……?’

‘Het geschreeuw.’

‘Wie hoor je schreeuwen?’

‘Mijn vader. Hij schreeuwt tegen mijn moeder.’

‘Wat hoor je?’

‘#@$$####!. Hij is weer dronken.’


Iedere zaterdagochtend doet Amélie samen met haar vader boodschappen bij de Lidl. Stipt om 11 uur. Ze kopen eten voor de hele week. Haar moeder ligt dan vaak nog op bed. Met migraine. Amélie koopt altijd wat in de aanbieding is. Dat is het makkelijkst want de aanbiedingen liggen in het schap voorin de winkel. En twee zakken chips. Eén paprika en een zak wokkels. 

Daarna ruimen ze samen in stilte de boodschappen op en doet ze de vaat van de vorige avond. Als alles weer netjes is, gaat Amélie naar boven om huiswerk te doen. Ze zit in 2 VWO. 

Haar vader zit dan al in zijn luie stoel. Met zijn eerste biertje en in een wolk van sigarenrook. 

Zo rond een uur of 3 schreeuwt hij vaak onder aan de trap: ‘Amééééliiiiééé mijn krat is leeg. Haal jij even een nieuwe.’


Ze durft nooit vriendinnen mee naar huis te nemen. Er is toch altijd ruzie. Geschreeuw. Of juist ijzige stilte. Een smerige vaat. Wijnvlekken op het kleed. Kots van de kat in de gang. Niemand mag zien dat haar vader haar moeder slaat. Ze schaamt zich. 

En zo trekt ze zich terug. Alleen op haar kamer.


Samen stoppen we alle schaamte in een denkbeeldige bubbel die ze haar lichaam uitblaast, de ruimte in. Zo ontdoet ze zich van al het nare gevoel. begrijpt ze dat het pad van vroeger haar ernaar geleid heeft dat ze het fijn vindt om gewoon samen met haar poes op de bank te liggen. In stilte. En dat ze zich niet meer hoeft te schamen dat daar iets mis mee is. Want er is niets fout met haar. Nu mag en kan ze kiezen. Wat zij wil en leuk vindt. 


Misschien heb jij een oud gevoel waar je je voor schaamt. En heb je een potje bellenblaas ergens in een laatje liggen. Blaas een bel zo graat als je kunt, stop al het nare gevoel erin en kijk hem na. Hoe hij wegdrijft op de wind, tot hij oplost…..


Heb je toch een beetje hulp nodig? Maak hier een afspraak, dan laten we lekker samen de bellen in de lucht oplossen.