Vragen over hypnose? Kakelen als een kip? Citroenen als gebakje?
admin

Vragen over hypnose? Kakelen als een kip? Citroenen als gebakje?

[et_pb_section transparent_background="off" allow_player_pause="off" inner_shadow="off" parallax="off" parallax_method="on" make_fullwidth="off" use_custom_width="off" width_unit="off" custom_width_px="1080px" custom_width_percent="80%" make_equal="off" use_custom_gutter="off" fullwidth="off" specialty="off" admin_label="section" disabled="off"][et_pb_row make_fullwidth="off" use_custom_width="off" width_unit="off" custom_width_px="1080px" custom_width_percent="80%" use_custom_gutter="off" gutter_width="3" allow_player_pause="off" parallax="off" parallax_method="on" make_equal="off" parallax_1="off" parallax_method_1="on" parallax_2="off" parallax_method_2="on" parallax_3="off" parallax_method_3="on" parallax_4="off" parallax_method_4="on" admin_label="row" disabled="off"][et_pb_column type="4_4" disabled="off" parallax="off" parallax_method="on"][et_pb_text background_layout="light" text_orientation="left" admin_label="Tekst" text_font_size="18px" use_border_color="off" border_style="solid" disabled="off"]

We hebben er allemaal van gehoord: hypnose...... dat is dat verschijnsel waarbij ze je kunnen laten kakelen als een kip. Toch?!

Vandaag bespreek ik verschillende vragen over hypnose die mensen kunnen hebben. Om meer licht te laten schijnen op de donkere misvattingen over hypnose, duidelijkheid te geven over wat hypnose is, geef ik je hieronder de top 11 vragen over hypnose en de antwoorden hierop.

Vragen over hypnose en de antwoorden hierop

Heeft de hypnotiseur de controle over me als ik in hypnose ben?

Nee, de controle houd je altijd zelf. Niemand kan de controle over je gedachten overnemen. Als je ooit een suggestie zou krijgen die je niet wilt, kun je die simpelweg verwerpen.

Kan ik iets zeggen of doen dat ik niet wil als ik onder hypnose ben?

Nee, het is aan jou of je suggesties van je hypnotiseur accepteert. Wanneer iets tegen je principes indruist, accepteer je dit niet. Als er iets in je opkomt dat je niet wilt delen, dan hoeft dit niet en doe je dit niet. Het kan wel zijn dat de informatie die naar boven komt voor jou heel waardevol is maar het is aan jou wat je hiervan deelt.

Ik denk dat het voor mij niet werkt. Ben ik hypnotiseerbaar?

90% van de mensen is onder hypnose te brengen. De een kan wel dieper dan de ander.

Ik heb een sterke wil en een sterke geest… ik denk niet dat ik in hypnose ga.

Hoe sterker je wil is en hoe intelligenter je bent, des te makkelijker ga je vaak in hypnose. Het idee dat je dan niet in hypnose kunt gaan, is berust vaak op de gedachte dat de hypnotiseur de controle overneemt. Dit is niet zo. Het is jouw bereidheid suggesties te accepteren die hypnose mogelijk maakt. Wanneer je suggesties afwijst, werken ze ook niet want jij bent de baas over jouw binnenwereld.

In 1 of 2 sessies ben ik van mijn probleem af

Vaak is dit niet zo. Hoewel sommige mensen in 1 of 2 sessies zo veel helderheid kan komen over hun probleem dat ze een gewoonte kunnen doorbreken, hebben de meeste mensen wat meer tijd nodig om een goed en blijvend resultaat te bereiken.

Hypnose is als slaap waarbij je helemaal weg bent en je je niet bewust bent van je omgeving

Dat is niet zo. Hypnose is een staat waarin je juist heel helder bent. Je bewustzijn is daarbij verhoogd. Wanneer je in slaap valt, ben je niet in hypnose. Voor de buitenstaander kan hypnose eruit zien als slaap maar van binnen ben je heel helder waardoor je makkelijker bij de informatie komt die voor jou belangrijk is. Doordat je zo geconcentreerd bent op je binnenwereld, kunnen omgevingsfactoren zoals geluiden wel vervagen. Net zoals wanneer je bijvoorbeeld heel geconcentreerd een boek zit te lezen.

Is het mogelijk dat ik niet meer uit hypnose kom?

Nee, dat is niet mogelijk. Je wordt eruit gehaald, haalt jezelf eruit of valt in slaap en wordt dan weer helder wakker.

Je moet heel diep in hypnose zijn om je probleem op te kunnen lossen.

Nee, dat is niet zo. De meeste mensen werken in een lichte of medium staat van hypnose. Sommige mensen denken dat je alleen resultaten kunt behalen als je in een diepe staat van hypnose bent waarbij je relatief onbewust bent. In hypnose ben je juist heel helder en bewust. Zelfs in diepe hypnose, maar die is vaak te diep om goed te kunnen werken.

Ik herinner me niets van vroeger, werkt hypnose dan wel?

Informatie over je leven ligt voor een deel opgeslagen in het onderbewuste als oude ‘verloren’ herinneringen en in de vorm van je automatische handelingen. Deze informatie is onder trance bereikbaar en daardoor inzetbaar in hypnose.

Hypnose brengt altijd verdrongen traumatische ervaringen naar boven.

Hypnose kan gebruikt worden om “vergeten” herinneringen naar boven te halen maar je onderbewuste haalt nooit dingen naar boven die je op dat moment niet aan kunt. Herinneringen komen nooit “zo maar”aan de oppervlakte, zonder dat je hiernaar bewust op zoek bent.

De hypnotiseur beschikt over een speciale of mystieke gave.

Fout! Een hypnotiseur is een normaal mens zonder speciale gave. Een goed opgeleide hypnotiseur weet hoe de menselijke geest werkt en hoe hij iemand in hypnose brengt en er weer uithaalt. Hij of zij handelt professioneel, kundig en met respect voor de persoon die in hypnose gebracht wordt. Het is de bereidheid van de persoon zelf om suggesties te accepteren waardoor iemand in hypnose gaat. Ik hoop dat ik hierbij al je vragen over hypnose die je had heb kunnen beantwoorden. Ik vind het zelf een heerlijke manier om mee te werken omdat je vaak in ontspannen toestand bent en heel helder verbanden tussen ervaringen kunt leggen. Als jij nog een vraag hebt over hypnose stel hem dan hieronder en dan beantwoord ik hem graag. PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het te delen. [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Daniella
Door

Daniella

op 03 May 2019

Ik geef mezelf te veel weg in gesprek met anderen.

Reactie plaatsen

Amélie is 23. Ze heeft een hoop vrienden en vriendinnen. Iedere zaterdag heeft iemand wel een gezellig idee. Of ze zin heeft in het dansfeest. Wil kaasfonduen. Meegaat met de strandwandeling bij volle maan. Maar Amélie ligt het liefst op zaterdagavond onder haar dekbed op de bank. Lekker warm en knus. Samen met haar poes Joep kijkt ze de herhalingen van Expeditie Robinson. Amélie is graag alleen. Ze houdt van stilte en rust. Toch voelt ze zich er niet helemaal goed bij. Alsof ze geen keuze heeft dat ze zich in het weekend terugtrekt en haar sociale leven plat ligt.


Amélie ligt onder het dekbed in mijn praktijk. Als ze in hypnose is, gaan we samen terug in de tijd….


‘Het is net of niemand het mag zien. Ik schaam me’

‘Je schaamt je voor……?’

‘Het geschreeuw.’

‘Wie hoor je schreeuwen?’

‘Mijn vader. Hij schreeuwt tegen mijn moeder.’

‘Wat hoor je?’

‘#@$$####!. Hij is weer dronken.’


Iedere zaterdagochtend doet Amélie samen met haar vader boodschappen bij de Lidl. Stipt om 11 uur. Ze kopen eten voor de hele week. Haar moeder ligt dan vaak nog op bed. Met migraine. Amélie koopt altijd wat in de aanbieding is. Dat is het makkelijkst want de aanbiedingen liggen in het schap voorin de winkel. En twee zakken chips. Eén paprika en een zak wokkels. 

Daarna ruimen ze samen in stilte de boodschappen op en doet ze de vaat van de vorige avond. Als alles weer netjes is, gaat Amélie naar boven om huiswerk te doen. Ze zit in 2 VWO. 

Haar vader zit dan al in zijn luie stoel. Met zijn eerste biertje en in een wolk van sigarenrook. 

Zo rond een uur of 3 schreeuwt hij vaak onder aan de trap: ‘Amééééliiiiééé mijn krat is leeg. Haal jij even een nieuwe.’


Ze durft nooit vriendinnen mee naar huis te nemen. Er is toch altijd ruzie. Geschreeuw. Of juist ijzige stilte. Een smerige vaat. Wijnvlekken op het kleed. Kots van de kat in de gang. Niemand mag zien dat haar vader haar moeder slaat. Ze schaamt zich. 

En zo trekt ze zich terug. Alleen op haar kamer.


Samen stoppen we alle schaamte in een denkbeeldige bubbel die ze haar lichaam uitblaast, de ruimte in. Zo ontdoet ze zich van al het nare gevoel. begrijpt ze dat het pad van vroeger haar ernaar geleid heeft dat ze het fijn vindt om gewoon samen met haar poes op de bank te liggen. In stilte. En dat ze zich niet meer hoeft te schamen dat daar iets mis mee is. Want er is niets fout met haar. Nu mag en kan ze kiezen. Wat zij wil en leuk vindt. 


Misschien heb jij een oud gevoel waar je je voor schaamt. En heb je een potje bellenblaas ergens in een laatje liggen. Blaas een bel zo graat als je kunt, stop al het nare gevoel erin en kijk hem na. Hoe hij wegdrijft op de wind, tot hij oplost…..


Heb je toch een beetje hulp nodig? Maak hier een afspraak, dan laten we lekker samen de bellen in de lucht oplossen.